کرملین: پوتین و پزشکیان ۲۸ دی، پیمان مشارکت جامع راهبردی را امضا می‌کنند

دوشنبه ۱۴۰۳/۱۰/۲۴

کاخ کرملین اعلام کرد که ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه و مسعود پزشکیان، رییس دولت چهاردهم روز جمعه ۲۸ دی در مسکو دیدار و گفت‌وگو خواهند کرد و پس از آن، پیمان مشارکت جامع راهبردی را که از سال‌ها پیش در دستور کار بوده، امضا می‌کنند.

به گفته کرملین، پزشکیان و پوتین درباره گسترش هرچه بیشتر روابط میان مسکو و تهران در حوزه‌های «تجارت و سرمایه‌گذاری، حمل‌ونقل و لجستیک و همچنین موضوعات بشردوستانه» گفت‌وگو خواهند کرد.

بر اساس گزارش‌ها، مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی از دیگر موضوعات گفت‌وگوی دو طرف خواهد بود.

پیش از بیانیه کرملین، خبرگزاری تاس به نقل از کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی در روسیه نوشت که این معاهده ۴۷ ماده دارد و همه زمینه‌های همکاری دوجانبه را در بر می‌گیرد.

به گفته جلالی، موافقت‌نامه جدید علاوه بر روابط سیاسی دوجانبه، حوزه‌های دیگری از جمله «فن‌آوری‌های نوین، امنیت اطلاعات و سایبری»، «انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای»، «مسائل دفاعی و نظامی»، «مبارزه با تروریسم» و «مقابله با پول‌شویی و جرایم سازمان‌یافته» را نیز شامل می‌شود.

جلالی با اشاره به دلایل تنظیم معاهده جدید میان تهران و مسکو گفت: «رهبران دو کشور به این نظر رسیدند که موافقت‌نامه کنونی به‌روز نیست و مسائل امروز روابط را نمی‌تواند پوشش دهد. روابط امروز ما نسبت به ۲۴ سال پیش خیلی گسترش پیدا کرده است.»

او افزود پیش‌نویس این سند راهبردی از سوی حکومت ایران تهیه شد و سپس در اختیار روسیه قرار گرفت.

اسماعیل بقائی،‌ سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی نیز صبح دوشنبه گفت مفاد این توافق‌نامه، طی سه چهار سال گذشته بین دو طرف مورد مذاکره قرار گرفته است.

در ماه‌های گذشته، گزارش‌هایی درباره امضای قرارداد استراتژیک ۲۰ ساله با روسیه منتشر شده بود.

جمهوری اسلامی و روسیه در سال ۱۳۸۰ و در دوره ریاست‌جمهوری محمد خاتمی، قرارداد استراتژیک ۲۰ ساله منعقد کردند.

با پایان مهلت آن در سال ۱۴۰۰، این قرارداد به طور خودکار برای پنج سال تمدید اما از دوره ریاست‌جمهوری ابراهیم رئیسی تلاش برای تدوین قراردادی جدید آغاز شد.

بقایی روز ۱۷ دی امسال گفت موافقت‌نامه کنونی، به‌روز‌رسانی و تکمیل کننده سند قبلی است که از اوایل تابستان به تایید دو طرف رسیده بود.

جزییات این قرارداد مانند قرارداد ۲۵ ساله با چین اعلام نشده اما گفته‌ می‌‎شود جمهوری اسلامی تغییرات مورد نظر مسکو در آن را پذیرفته است.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، مهر امسال گفته بود این پیمان شامل همکاری‌های دفاعی نزدیک‌تر نیز خواهد بود.

از زمان آغاز جنگ اوکراین، روسیه روابط نزدیک‌تری با جمهوری اسلامی برقرار کرده است.

آمریکا در ۲۰ شهریور امسال تایید کرد که جمهوری اسلامی محموله‌هایی از موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد فتاح ۳۶۰ را به روسیه منتقل کرده است تا از آن‌ها علیه اوکراین استفاده کند.

همان زمان آمریکا تحریم‌هایی را علیه کشتی‌ها و شرکت‌هایی اعمال کرد که در انتقال تسلیحات ایرانی به مسکو نقش داشتند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
چشم‌انداز
اقتصاد و بازار
۲۴ با فرداد فرحزاد

شنیداری

پادکست‌ها