صابر جباری، معاون وزارت بهداشت، اعلام کرد ۴۱ درصد از خانوادهها به دلیل «نخواستن فرزند بیشتر» و ۲۱ درصد به دلیل «مشکلات اقتصادی و معیشتی»، اقدام به پایان خودخواسته بارداری میکنند.
جباری یکشنبه ۲۳ دیماه در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا گفت بیش از ۹۰ درصد از موارد پایان خودخواسته بارداری در «چارچوب خانواده»، یعنی با تصمیم پدر و مادر، صورت گرفته است.
او با اشاره به اینکه «فرهنگسازی در راستای جوانی جمعیت» هنوز بهصورت جدی و ملی اجرا نشده است، تاکید کرد تغییر سیاستهای جمعیتی و افزایش نرخ باروری و موالید «یکشبه و بهطور سریع» رخ نخواهد داد.
مقامهای جمهوری اسلامی و بهویژه امامان جمعه در سالهای اخیر همواره ایرانیان را به فرزندآوری تشویق میکنند.
قانون جوانی جمعیت در مهر ۱۴۰۰ با توصیهها و تاکیدات علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، برای تشویق ایرانیان به فرزندآوری، در مجلس یازدهم تصویب و آبان همان سال برای اجرا ابلاغ شد.
در بندهای مختلف این قانون، هر اقدام مغایر با فرزندآوری لغو شده و مشمول مجازات قرار گرفته است.
جباری در ادامه مصاحبه خود گفت الگوی «فرزند کمتر و زندگی بهتر» بیش از سه دهه در ایران «تبلیغ و بهطور افراطی اجرا شد» اما اکنون دستگاههای مسئول «در جهت معکوس آن» گام برنمیدارند و «هنوز باور ندارند سالخوردگی جمعیت تبعات سنگینی به دنبال دارد».
او با بیان اینکه تغییر سیاستهای جمعیتی زمانبر است، افزود برای کاستن از نگرانیهای مردم از آینده فرزندانشان، در ابتدا باید «مسائل اقتصادی تسهیل شود».
جباری که ریاست مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت را بر عهده دارد، پیش از این در ۲۰ دی اعلام کرده بود این وزارتخانه برای منصرف کردن شهروندان از پایان خودخواسته بارداری، خط ویژه تلفنی راهاندازی کرده است.
محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت دولت مسعود پزشکیان، دوم آذر خبر داد بر اساس بررسیهای این وزارتخانه، تعداد تولدها در سال ۱۴۰۳ برای نخستین بار در تاریخ، به کمتر از یک میلیون نفر خواهد رسید.
ظفرقندی کاهش شدید تعداد تولدها در کشور طی سالهای گذشته را «موضوعی بسیار نگرانکننده» خواند و هشدار داد اگر نرخ باروری از ۱.۶۶ به ۱.۱ برسد، کشور در «چاله و چاه جمعیتی» گرفتار خواهد شد.
بررسیهای ایراناینترنشنال در سال ۱۴۰۰ نشان داد تمایل به فرزندآوری در ایران رو به کاهش است و ۷۰ درصد از مردم با سیاستهای جمعیتی حکومت مخالف هستند.
برخی گزارشها در سالهای اخیر از تاثیر مشکلات اقتصادی و معیشتی بر کاهش علاقهمندی ایرانیان به فرزندآوری یا داشتن فرزندان بیشتر حکایت دارند.