همزمان با استقبال حماس از طرح تشکیل کمیته مدیریت آینده نوار غزه، رسانههای اسرائیلی از سفر هیاتی از این کشور به قطر برای شرکت در دور جدید مذاکرات درباره برقراری آتشبس و آزادی گروگانهای در بند حماس خبر دادند.
پیشتر در ۱۳ دی، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، موافقت خود را با اعزام هیاتی از این کشور برای دور جدید مذاکرات آتشبس اعلام کرده بود.
یک مقام اسرائیلی که هویتش افشا نشده در همین رابطه به کانال ۱۲ این کشور گفت تصمیم برای اعزام هیات اسرائیلی به دوحه، به دنبال «پیشرفتهای اخیر» گرفته شده است.
گزارشها همچنین حاکی از آن است که مقامهای دولت اسرائیل به خانوادههای گروگانهای در بند حماس اعلام کردهاند مذاکرات به بنبست نرسیده و هنوز احتمال پیشرفت در آن وجود دارد.
اعضای حماس ۱۵ مهر ۱۴۰۲ (هفتم اکتبر) با حمله به جنوب اسرائیل حدود هزار و ۲۰۰ نفر را کُشتند و بیش از ۲۵۰ تن را به گروگان گرفتند.
اسرائیل در واکنش به این تهاجم، عملیات نظامی گستردهای را در نوار غزه آغاز کرد که بنا بر اعلام وزارت بهداشت حماس، تاکنون بیش از ۴۵ هزار کشته و ۱۰۸ هزار زخمی بر جای گذاشته است.
موسی ابومرزوق، یکی از مقامهای ارشد حماس، ۱۳ دیماه در مصاحبه با روزنامه العربی الجدید، احتمال موفقیت مذاکرات آتی آتشبس غزه را بالا ارزیابی کرد.
بر اساس برخی گزارشها، حماس میکوشد پیش از آغاز به کار رسمی دونالد ترامپ در کاخ سفید در اول بهمن، به توافق آتشبس با اسرائیل دست پیدا کند.
در هفتههای گذشته گزارشهای مختلفی درباره به بنبست رسیدن مذاکرات منتشر شده بود.
در مذاکرات پیشین، شماری از مقامهای حماس و اسرائیل نسبت به حصول توافق ابراز امیدواری کرده بودند اما در نهایت، گفتوگوها به سرانجام نرسید و دو طرف یکدیگر را بابت این موضوع مقصر دانستند.
یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، ۱۲ دی از حماس بابت به نتیجه نرسیدن مذاکرات آزادی گروگانها انتقاد کرد و گفت اسرائیل حاضر شده است طبق پیشنهاد رییسجمهوری آمریکا، سازشهای گستردهای برای رسیدن به توافق انجام دهد.
او هشدار داد اگر حماس گروگانها را آزاد نکند و به حملات خود به خاک اسرائیل ادامه دهد، «چنان ضربههای سهمگینی خواهد خورد که مدتهاست مشابهش را در غزه تجربه نکرده است».
دیگر محورهای مذاکرات آتشبس شامل بازگشایی گذرگاه مرزی رفح بین غزه و مصر، خروج احتمالی نیروهای اسرائیلی از کریدور نتساریم و بازگشت غیرنظامیان غزه به شمال این باریکه پس از انجام بازرسیهای امنیتی است.
همچنین مذاکراتی در مورد عقبنشینی تدریجی اسرائیل از کریدور فیلادلفیا در مرز غزه و مصر در حال انجام است. نتانیاهو پیش از این تاکید کرده بود ارتش اسرائیل در این کریدور باقی خواهد ماند.
کریدور فیلادلفیا که با نام محور صلاحالدین نیز شناخته میشود، مسیری ۱۴ کیلومتری است که باریکه غزه را به مصر متصل میکند.
آینده نوار غزه پس از پایان جنگ
مدیریت نوار غزه پس از پایان مناقشه کنونی یکی از نگرانیهای مهم جامعه جهانی در ماههای اخیر بوده است.
حماس ۱۴ دیماه اعلام کرد با ابتکار مصر برای تشکیل کمیته مدیریت غزه «بهطور مثبت» تعامل کرده است.
حماس از گروه فتح و تشکیلات خودگردان خواست با تلاشها برای تشکیل کمیته حمایتی جهت مدیریت غزه همکاری کنند.
حماس افزود در نشستهای پیشین با دیگر گروههای فلسطینی درباره مدیریت نوار غزه که در مصر، الجزایر، روسیه و چین برگزار شد، از خود انعطاف نشان داده است.
همزمان با ادامه گمانهزنیها درباره سرنوشت مذاکرات آتشبس، مقامهای غزه اعلام کردند در حملات هوایی اسرائیل به این باریکه در ۱۳ دی، دستکم ۶۸ نفر جان باختند.
این حمله در منطقه المواسی رخ داد که در اوایل جنگ بهعنوان منطقه بشردوستانه برای غیرنظامیان فلسطینی تعیین شده بود.