مسعود پزشکیان بر لزوم توسعه فضای آموزشی در ایران تاکید کرد و از مردم خواست برای حل معضل کمبود فضای آموزشی پیشقدم شوند. درخواست کمک او از مردم در حالی مطرح میشود که رییس دولت در جمهوری اسلامی بارها بر تداوم حمایت مالی و تسلیحاتی از گروههای نیابتی تهران در منطقه تاکید کرده است.
پزشکیان پنجشنبه، ۶ دی، در جریان دومین روز از سفر استانی خود به خراسان شمالی گفت استانداران و همه مسئولان اجرایی با مشارکت سایر بخشها موظف به برنامهریزی برای اجرای «پروژه ملی توسعه عدالت در فضای آموزشی» در مدت زمان تعیینشده هستند.
او افزود: «بنده سال آینده نخواهم پذیرفت که بگویند ما همچنان در بخش آموزش کشور با کمبود فضای آموزشی مواجهیم و این مشکل باید در این یک سال بهطور کامل حل شود.»
پیش از این در هفتم آذرماه، حمیدرضا خانمحمدی، رییس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور، هشدار داد هفت استان تهران، قم، سیستان و بلوچستان، خوزستان، خراسان رضوی، البرز و آذربایجان غربی با کمبود شدید مدرسه مواجه هستند.
طبق آمارهای رسمی، حدود ۷۰ هزار کلاس درس در کشور نیازمند مقاومسازی و ۳۰ هزار کلاس درس دیگر نیازمند تخریب و بازسازی هستند.
اعتبار لازم برای بهسازی فضاهای آموزشی و ساخت مدارس جدید در ایران عموما با مشارکت خیرین مدرسهساز تامین میشود.
پزشکیان در ادامه سخنان خود بر لزوم «مشارکت مردمی و مسئولیت اجتماعی شرکتها» برای حل مشکل فضای آموزشی در کشور تاکید کرد و گفت: «صنایع بزرگ مانند پتروشیمیها، معادن و کارخانهها باید در ساخت مدارس و توسعه زیرساختهای آموزشی مشارکت کنند.»
درخواست پزشکیان از مردم برای مشارکت در ساخت مدارس در حالی مطرح میشود که در حال حاضر سهم دولت در ساخت و تجهیز مدارس کمتر از ۵۰ درصد است.
اردیبهشتماه سال جاری، صفرعلی یازرلو، معاون سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس، اعلام کرد ۵۷ درصد مدارس کشور با کمک اشخاص حقیقی و حقوقی ساخته میشود.
بدین ترتیب، سهم جمهوری اسلامی در تامین اعتبار ساخت مدارس تنها ۴۳ درصد است.
هرچند مردم ایران با مشکلات شدید اقتصادی دست و پنجه نرم میکنند و جمهوری اسلامی از برآوردن نیازهای اولیه جامعه، از جمله تامین فضای آموزشی، ناتوان است، حکومت همچنان به حمایت مالی و تسلیحاتی از گروههای نیابتیاش در منطقه ادامه میدهد.
نعیم قاسم، دبیرکل حزبالله، ۱۵ آذر از اختصاص ۱۲ تا ۱۴ هزار دلار به هر خانوار لبنانی از سوی جمهوری اسلامی خبر داد.
به گفته برخی مقامات جمهوری اسلامی، تهران برای حفظ حکومت بشار اسد در جریان مناقشه سوریه حدود ۳۰میلیارد دلار هزینه کرد.
پزشکیان همچنین در صحبتهای خود خواستار تحول اساسی در نظام آموزشی کشور شد و گفت: «ما باید دانشآموزان را به گونهای آموزش دهیم و به آنها مهارت بیاموزیم که پس از پایان تحصیل ۱۲ ساله، حرفهای آموخته باشند و بتوانند روی پای خود بایستند و خلاقیتهای خود را شکوفا کنند.»
او اضافه کرد: «من قول میدهم که در این مسیر، نه تنها نظارت کنم، بلکه خودم نیز در میدان حاضر شوم.»
این اظهارات در حالی مطرح میشود که ناظران انتخاب علیرضا کاظمی بهعنوان وزیر آموزش و پرورش دولت پزشکیان را نشانهای از ادامه روند ترویج ایدئولوژیهای نظام در مدارس میدانند.
همچنین تغییرات متوالی در محتوا و شکل آموزش در جمهوری اسلامی که عمدتا خاستگاه ایدئولوژیک دارد، بارها مورد انتقاد کارشناسان قرار گرفته است.