فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوهسازان کشور گفت «کفِ هزینه» ساخت مسکن در شهر تهران با در نظر گرفتن قیمت زمین و حذف هزینههای جانبی مانند صدور مجوز، دستکم برای هر متر ۶۸ میلیون تومان است.
پورحاجت روز پنجشنبه اول شهریور، درباره ناتوانی طبقه متوسط و فرودست در خرید خانه به وبسایت انتخاب گفت مواجهه با «تداوم تورم مسکن» از ابتدای سال جاری مشخص بود.
اتحادیه مشاوران املاک نیز فروردین امسال پیشبینی کرده بود با رشد نرخ دلار، احتمال تکرار تجربه رکود تورمی در بازار مسکن طی سال جاری وجود دارد.
پورحاجت با غیر واقعی خواندن «آمارسازیهای دولت»، گفت آمار واقعی مربوط به رقمهای کف بازار مسکن است و توضیح داد: «در تهران متوسط قیمت از ۸۰ میلیون بالا رفته است و در شهرستانها زیر چهار میلیارد تومان، خانه گیر کسی نمیآید.»
او گفت کفِ هزینه ساخت مسکن بدون در نظر گرفتن مبلغ زمین و هزینههای دیگری چون دریافت مجوزها، هزینههای ریسک و فرایندها، برای هر متر ۱۸ میلیون تومان است.
به گفته دبیر کانون سراسری انبوهسازان کشور، اکنون در تهران، قیمت زمین کمتر از متری ۵۰ میلیون پیدا نمیشود.
هشتم مرداد امسال خبرگزاری ایسنا در گزارشی از «رسیدن قیمت مسکن در پایتخت به متری ۸۶ میلیون تومان» خبر داده و نوشته بود: «از آذرماه ۱۳۹۶ تاکنون، قیمت مسکن در تهران هزار و ۵۹۰ درصد رشد داشته و از میانگین ۵/۰۹ میلیون تومان به ۸۵/۹ میلیون تومان رسیده است.»
اواخر شهریور سال گذشته نیز روزنامه همشهری، ارگان خبری شهرداری تهران در گزارشی با تایید رکود در بخش مسکن و ساختمان نوشت بازار مسکن بعد از جهش غیرمعقول قیمتها در زمستان ۱۴۰۱، وارد یکی از سختترین دورههای رکودی خود شده است.
این گزارش به افت گردش نقدینگی در بازار مسکن و ناتوانی برخی انبوهسازان از ادامه ساختوساز اشاره و تاکید کرد متوقف شدن تزریق نقدینگی از سمت نظام بانکی یکی از عوامل رکود در ساخت و ساز است.
پورحاجت در گفتوگوی خود با انتخاب تاکید کرد سقف تولید «زیر ۴۰۰ هزار واحد در سال» است.
به گفته او، آمارهای دو ماه اول سال به طور کلی استخراج نشدهاند، اما نتایج بررسیهای میدانی حاکی از «کاهش تولید نسبت به سال گذشته» هستند.
دهم اردیبهشت امسال هم بیتالله ستاریان، کارشناس مسکن در مصاحبهای گفته بود ایران سالانه به یک میلیون مسکن نیاز دارد اما تنها ۲۰۰ هزار خانه ساخته میشود.
ابراهیم رئیسی، رییس دولت چهاردهم در دوران کارزار انتخاباتی خود وعده ساخت سالانه یک میلیون مسکن را داده بود.
مسعود پزشکیان، رییس دولت چهاردهم اما در جریان مناظرههای انتخاباتی خود با تاکید بر اینکه «نمیشود سالی یک میلیون مسکن ساخت»، بدون اشاره به جزییات بیشتر گفته بود: «من آنچه که قانونا امکان دارد و در اختیار دارم را در حد توانم اجرا خواهم کرد.»
فرزانه صادق مالواجرد، وزیر راه و شهرسازی کابینه پزشکیان نیز در جریان بررسی صلاحیت وزیران از سوی مجلس گفته بود «تکمیل باقیمانده مسکنهای مهر و پروژههای طرح نهضت ملی مسکن» از جمله سیاستها و اولویتهای اوست.
صادق همچنین از طرح خود برای واگذاری زمین رایگان و مناسب به «اقشار کمدرآمد و محروم، زوجهای جوان، ایثارگران و کارگران» از طریق ادغام اراضی ظرفیت شهرهای جدید شهرکهای مسکونی و اراضی مازاد دستگاههای دولتی خبر داده بود.
مرکز آمار ایران اواخر مهر سال ١۴٠٢ و پس از هشت ماه حبس و سانسور دادهها، از ثبت رکورد تورم سالانه ۸۴ درصدی مسکن پایتخت در شهریور خبر داد.
نگاهی به مبالغ کرایه خانه و پیامهای مخاطبان ایراناینترنشنال نشان میدهد اجارهبها بر خلاف ادعای مقامهای جمهوری اسلامی، بهطور میانگین ۱۳۰ درصد در تهران و سایر شهرها افزایش داشته است.
بررسی پیامهای شهروندان در رسانههای اجتماعی حاکی از آن است کرایه خانه تبدیل به یکی از مهمترین دغدغههای اقتصادی ایرانیان شده است.
بخشی از پیامهای منتشر شده از سوی شمار زیادی از کاربران فضای مجازی بهطور روزانه به مساله اجارهبها و گرانی و تورم در این حوزه اختصاص دارد.