تشدید تنش در منطقه همزمان با ادامه جنگ روانی جمهوری اسلامی علیه اسرائیل

شنبه ۱۴۰۳/۰۵/۱۳

سه روز پس از کشته شدن اسماعیل هنیه در تهران و همزمان با انتشار گزارش‌های متعدد درباره چگونگی کشتن هنیه در رسانه‌های بین‌المللی که بر انفجار در محل اقامت او تمرکز دارد، با توجه به این‌که گفته شده ایران حتما انتقام می‌گیرد، گمانه‌زنی‌ درباره چگونگی، شدت و زمان این حمله ادامه دارد.

ادامه گزارش‌های هماهنگ از سناریوی انفجار در محل اقامت اسماعیل هنیه

روزنامه تلگراف به نقل از دو مقام جمهوری اسلامی گزارش داد موساد برای ترور هنیه دو مامور ایرانی را به کار گرفت تا در سه اتاق مهمان‌سرایی که هنیه معمولا در آن اسکان می‌یافت، بمب کار بگذارند.

طبق این گزارش، قرار بود هنیه در اول خرداد هنگام حضورش در مراسم تدفین ابراهیم رئیسی، زمان استقرار در این میهمان‌سرا ترور شود، اما این عملیات به دلیل حضور افراد زیادی در ساختمان محل اقامت او و احتمال بالای شکست این عملیات، در آن زمان اجرا نشد.

به گزارش تلگراف، دو ماموری که بمب را در اتاق هنیه کار گذاشتند از ایران خارج شدند اما یک منبع آن‌ها در ایران بود تا محل نهایی اتاق هنیه را اعلام کند.

بر اساس گزارش این روزنامه بریتانیایی، این ماموران ساعت دو بامداد به وقت تهران بمب اتاق هنیه را از خارج کشور منفجر کردند.

در گزارش تلگراف از قول یک مقام سپاه پاسداران گفته شده: «آن‌ها اکنون مطمئن هستند که موساد مامورانی را از واحد حفاظت انصارالمهدی استخدام کرده است.»

روزنامه تلگراف در بخش دیگری از همین گزارش، با اشاره به همزمانی این حمله با اولین روز کاری مسعود پزشکیان به عنوان رییس‌جمهور، به نقل از کسی که به عنوان دستیار نزدیک پزشکیان در کارزار انتخاباتی او معرفی شده گفته «این نقص امنیتی، احتمالا اقدام عمدی سپاه برای تخریب وجهه پزشکیان بود.»

این فرد در گفتگو با تلگراف گفته پزشکیان در طول کارزار انتخاباتی‌اش، از سیاست‌های تحریک‌آمیز قبلی جمهوری اسلامی فاصله گرفته و قول داده بود که از طریق گفت‌وگو، موقعیت ایران را در صحنه بین‌المللی بازسازی کند.

در گزارش روزنامه تلگراف از قول این دستیار نزدیک پزشکیان گفته شده، سپاه با دیدگاه‌های رییس‌جمهور جدید در مورد دیپلماسی بین‌المللی و دیگر جنبه‌های اصلاح‌طلبانه سیاست او موافق نیست.

اینن منبع تلگراف در ادامه با گفتن این‌که هیچ عقل سالمی نمی‌تواند بپذیرد این اتفاق در این در اولین روز کاری پزشکیان به عنوان رییس‌جمهور به طور تصادفی رخ داده باشد، گفته «ممکن است پزشکیان در اولین روزهای کاری‌اش مجبور به جنگ با اسرائیل شود و این به خاطر سپاه است.»

تلاش برای یافتن عوامل موساد در ایران

به گزارش نیویورک تایمز، مقامات جمهوری اسلامی در چارچوب یک تحقیق گسترده و در تلاش برای یافتن کسانی که به اسرائیل برای کشتن اسماعیل هنیه یاری رسانده‌اند، ده‌ها نفر را بازداشت کرده‌اند.

بنا بر این گزارش، اطلاعات سپاه بیش از ۲۰ نفر شامل افسران ارشد اطلاعاتی و امنیتی، مقامات نظامی و کارکنان میهمان‌خانه امنیتی سپاه در شمال تهران، برای انجام این تحقیقات و یافتن مظنونان همکاری به اسرائیل بازداشت شده‌اند.

نیویورک تایمز نوشته شدت واکنش جمهوری اسلامی به کشته‌شدن هنیه، نشان‌دهنده میزان بزرگی و اهمیت این شکست امنیتی برای علی خامنه‌ای است.

رهبری جمهوری اسلامی می‌داند این باور فراگیر که حکومت و دستگاه‌های امنیتی آن قادر نیستند علاوه بر شهروندان ایرانی، از متحدان کلیدی تهران، حتی زمانی که به عنوان میهمان رسمی به ایران دعوت می‌شوند، محافظت کند، می‌تواند برای حکومت کشنده باشد، زیرا به دشمنان آن این پیام را می‌رساند که اگر هم نمی‌توانند جمهوری اسلامی را سرنگون کنند، می‌توانند آن را به این شیوه بی‌اعتبار و از درون تخریب کنند.

به گزارش نیویورک تایمز، کشته شدن هنیه و محافظش در این حمله، نه تنها نشانه یک شکست بزرگ اطلاعاتی و امنیتی است، که نشان می‌دهد دستگاه اطلاعاتی ایران در تلاش برای مهار نفوذ موساد، که می‌تواند در روزی چنین مهم، هدفی بسیار حفاظت‌شده را هدف گیرد، شکست خورده است.

نیویورک تایمز در این گزارش به حضور کوتاه و بیش از حد معمول محافظت‌شده خامنه‌ای در نماز میت هنیه هم اشاره کرده و نوشته است او پس از احوالپرسی کوتاهی با یکی از پسران هنیه، در حلقه‌ای پرتعداد از محافظانش بلافاصله محل را ترک کرد.

بنا بر این گزارش، پس از کشته شدن هنیه، ماموران اطلاعات سپاه به میهمان‌خانه محل اقامت او که متعلق به سپاه است، حمله کرده و تمام کارکنان مهمانخانه را قرنطینه کرده، برخی را بازداشت کرده و تمام وسایل الکترونیکی، از جمله تلفن‌های شخصی را مصادره کردند.

همزمان، شماری از مقامات ارشد نظامی و اطلاعاتی که مسئولیت‌هایی در حفاظت از پایتخت بازجویی شده و تعدادی از آن‌ها بازداشت شده‌اند.

یک عضو سپاه به نیویورک تایمز گفته پروتکل‌های امنیتی برای مقامات ارشد در دو روز گذشته کاملا بازنگری شده و تجهیزات الکترونیکی از جمله گوشی‌های همراه آن‌ها جایگزین شده‌اند و شماری از مقامات ارشد جابه‌جا شده و به مکان‌های دیگری منتقل شده‌اند.

جنگ روانی جمهوری اسلامی علیه اسرائیل در رسانه‌های داخلی

با وجود این‌که رسانه‌های داخلی ایران و منابع رسمی تا صبح شنبه ۱۳ مرداد هیچ گزارشی کامل و روشنی درباره شیوه حمله اسرائیل به ایران و کشته شدن اسماعیل هنیه منتشر نکرده‌اند، گزارش‌های زیادی در رسانه‌های خارجی و داخلی درباره قطعی بودن حمله ایران به اسرائیل در ساعت‌ها و روزهای پیش رو منتشر شده است.

ناظران می‌گویند مقایسه خبرهای منتشر شده در این سه روز با با روزهای منتهی به حمله ۲۵ فروردین سال جاری که ایران برای نخستین بار به اسرائیل حمله موشکی و پهپادی کرد، آشکار می‌سازد که جمهوری اسلامی با انتشار اخبار پراکنده، جنگی روانی را علیه اسرائیل شروع کرده است.

نور نیوز، رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی ایران، نزدیک به نیمه شب جمعه در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس با دو هشتگ‌ خونخواهی مهمان و اسماعیل هنیه، نوشت: «انجام عملیات تنبیهی بر علیه رژیم اسرائیل در زمان و شیوه‌ای که مشخص شده به طور قطع انجام می‌شود. نشانه‌ها، رعدی است که نوید دهنده برق آتش انتقام است.»

به باور ناظران، این نوشته که اشتباه مفهومی آن در سریع‌تر دانستن سرعت صوت (رعد) بر سرعت نور (برق) و اشتباهات نگارشی آن مورد توجه قرار گرفته، یا بخشی از جنگ روانی جمهوری‌ اسلامی است و یا همچون حمله ۲۵ فروردین، بخشی از کارزار اطلاع‌رسانی گسترده پیش از حمله برای دادن آمادگی به طرف مقابل است تا هزینه‌های حمله به اسرائیل با آمادگی این کشور کاهش یابد.

پیش از این هم، محمد مرندی، چهره حکومتی و مشاور رسانه‌ای تیم مذاکره‌ کننده هسته‌ای، در شبکه اجتماعی ایکس، با انتشار تصویری از شلیک چند موشک، «بروید، دارند می‌آیند.»

روزنامه کیهان هم در «یادداشت روز» شنبه ۱۳ مرداد خود با گفتن این‌که «موشک‌ها و پهپادهای ایران، امتحان خود را با موفقیت پس داده‌اند و حتما جزو گزینه‌های تهاجم هستند»، پیش‌بینی کرده حمله احتمالی ایران به اسرائیل از حمله ۲۵ فروردین سال جاری، «متنوع‌تر، پراکنده‌تر و غیر قابل رهگیری‌تر است؛ هم از دور و هم از نزدیک.»

نویسنده یادداشت روز کیهان که مدیر مسئول آن را علی خامنه‌ای منصوب می‌کند، در ادامه با اشاره به این‌که در عملیات فروردین، فقط چند پایگاه در بیرون شهرهای اسرائیل هدف قرار گرفت، نوشته «این بار عمق مناطقی مانند تل‌آویو و حیفا و مراکز راهبردی و به ویژه اقامتگاه برخی مقامات متهم در جنایات اخیر هم، جزو اهداف است.»

کیهان نوشته این بار علاوه بر زدن خسارات از جمله به کشتی‌های اسرائیلی و غرق کردن آن‌ها، «گرفتن تلفات دردناک انسانی هم باید در کانون توجه عملیات ویژه باشد.»

جنگ روانی جمهوری اسلامی علیه اسرائیل در رسانه‌های بین‌المللی

یک سخنگوی هیات نمایندگی دائم جمهوری اسلامی در سازمان ملل به سی‌بی‌اس نیوز گفته پاسخ حزب‌الله به ترور فواد شکر، یکی از فرماندهان ارشد خود، در حومه بیروت به دست اسرائیل ممکن است منجر به حملات این گروه به اهداف «وسیع‌تر و عمیق‌تر» غیرنظامی و نظامی در داخل اسرائیل شود و به بسیاری از محدودیت‌های قبلی که برای خود گذاشته بود، پایبند نماند.

این سخنگوی نمایندگی جمهوری اسلامی، با تاکید بر این‌که حزب‌الله و جمهوری اسلامی به صورت عملی تاکنون به برخی محدودیت‌ها در عملیات‌های نظامی خود پایبند بوده‌اند، به این معنا که اقدامات خود را به مناطق مرزی و کم‌عمق محدود کرده و عمدتاً اهداف نظامی را هدف قرار می‌دادند، در پاسخ به این‌که این اهداف ممکن است کجا باشند، گفت «این اهداف داخل قلمرو اسرائیل خواهند بود.»

حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله، پنج‌شنبه هشدار داد که اسرائیل «خطوط قرمز» را رد کرده و درگیری وارد «مرحله جدیدی» شده است و گفت: «پاسخ خواهد آمد، چه به صورت پراکنده و چه همزمان.»

هنوز مشخص نیست که آیا حزب‌الله بخشی از یک حمله تلافی‌جویانه همزمان جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتی آن به اسرائیل خواهد بود یا حمله جداگانه‌ای علیه اسرائیل انجام خواهد داد.

ناظران می‌‌گویند حزب‌الله بیش از ۱۵۰ هزار موشک و راکت در انبارهای خود دارد که برخی از آن‌ها برد طولانی دارند و می‌توانند سیستم دفاع موشکی «گنبد آهنین» اسرائیل را رد کرده و به عمق خاک اسرائیل برخورد کنند.

یک مقام اسرائیلی به سی‌بی‌اس نیوز گفته در حالی که اسرائیل توانست حمله ۲۵ فروردین ایران را خنثی و فاقد تاثیر کند، این بار انتظار حمله تلافی‌جویانه "تهاجمی‌تر"ی دارد که حتی ممکن است فراتر از خاک اسرائیل برود و به اهداف اسرائیلی در خارج از کشور برسد.

وال استریت ژورنال به نقل از یک مقام آمریکایی گزارش داده با توجه به اینکه معلوم نیست جمهوری اسلامی چگونه و در چه زمانی قرار است به ترور هنیه واکنش تلافی‌جویانه نشان دهد و با این پیش‌بینی که تهران ممکن است از چند روز تا یک هفته دیگر پاسخ دهد، دولت بایدن در حال حاضر رویکردی محتاطانه در این‌ باره در پیش گرفته است.

اسرائیل جمعه اعلام کرد نیروهای نظامی آن در حالت آماده‌باش بالایی قرار دارند و همزمان مقامات آمریکایی در تلاش هستند نیروهای نظامی خود و شرکای منطقه‌ای را آماده کنند تا حمله دیگری را که برخی نگران هستند ممکن است گسترده‌تر و پیچیده‌تر از حمله ایران به اسرائیل در ۲۵ فروردین سال جاری باشد، متوقف کنند.

در جریان آن حمله، ایران پس از اطلاع دادن به دیپلمات‌ها از قبل و دادن زمان کافی به اسرائیل و آمریکا برای آماده‌سازی مقابله با حمله، بیش از ۳۰۰ پهپاد و موشک به سمت اسرائیل شلیک کرد و در نهایت، اکثر موشک‌ها قبل از رسیدن به اسرائیل سرنگون شدند.

دیپلمات‌های آمریکایی و عرب که برای جلوگیری از تشدید تنش فعالیت می‌کنند، از جمهوری اسلامی و حزب‌الله، که برای انتقام‌گیری از قتل‌ها در تهران و بیروت آماده می‌شوند، پاسخی خشمگینانه دریافت می‌کنند.

یک دیپلمات ایرانی با اشاره به این‌که اسرائیل همه خطوط قرمز را رد کرده و پاسخ تهران سریع و سنگین خواهد بود، به وال‌استریت ژورنال گفت: «تلاش‌ کشورهای دیگر برای متقاعد کردن تهران برای عدم تشدید تنش بی‌فایده بوده و خواهد بود.»

تعلیق یا لغو پروازها به اسرائیل

جنگ روانی ایجاد شده، پیش از هر صنعت دیگری ، بر روی صنعت هوایی غیرنظامی تاثیر می‌گذارد.

خبرگزاری دولتی آناتولی ترکیه گزارش داد که همه پروازهای ترکیش ایرلانز به ایران در شامگاه جمعه به تعویق افتاده است.

بر اساس این گزارش، پروازهای برنامه‌ریزی شده این شرکت به شهرهای مختلف ایران از صبح شنبه از سر گرفته شد.

شرکت هواپیمایی کی‌ال‌ام هلند در بیانیه‌ای که سی‌ان‌ان منتشر کرده، خبر داده این شرکت به دلیل وضعیت امنیتی خاورمیانه، پروازهای برنامه‌ریزی‌شده خود به تل‌آویو را دست‌کم تا ماه اکتبر (۱۰ مهرماه) لغو می‌کند.

کی‌ال‌ام، پیشتر اعلام کرده بود پروازهای خود به پایتخت اسرائیل را تا ۳۱ اگوست (۱۰ شهریور) لغو کرده است.

پیش از این هم، خطوط هوایی آمریکایی یونایتد و دلتا، خط هوایی آلمانی لوفت‌هانزا و هواپیمایی ایر ایتالیا اعلام کرده بودند به دلیل نگرانی‌های امنیتی، پروازهای خود به اسرائیل را برای روزهای پیش‌رو لغو کرده‌اند.

شرکت هواپیمایی ویز ایر هم با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد به دلیل تشدید تنش‌ها در منطقه، پروازهای خود به اسرائیل و اردن و از این دو کشور به سایر نقاط دنیا را به طور موقت و تا ۴ اگوست به حالت تعلیق در می‌آورد.

ویز ایر در ادامه بیانیه خود نوشته، هزینه بلیط مسافران بازپرداخت خواهد شد یا برای پس از این تاریخ برای آن‌ها بلیط صادر خواهد شد.

هشدارهای امنیتی به شهروندان در منطقه

سفارت آمریکا در اورشلیم در هشداری از شهروندان ایالات‌متحده خواست تا با توجه به خطر حمله‌های توپخانه‌ای، موشکی و پهپادی در اسرائیل و سرزمین‌های فلسطینی، جوانب احتیاط را رعایت کنند و در حالت آماده‌باش بمانند.

این اطلاعیه از شهروندان آمریکا خواست به مناطقی در اسرائیل که چهار کیلومتر با مرز سوریه و لبنان فاصله دارند سفر نکنند.

سفارت آمریکا همچنین خاطرنشان کرد ممکن است به دلیل تشدید تنش‌های منطقه‌ای، شرکت‌های هواپیمایی پروازهای رفت و برگشت خود به اسرائیل را لغو کنند.

سفارت هند هم در تل‌آویو از شهروندان خود در اسرائیل خواست هوشیار باشند، از سفرهای غیرضروری‌ پرهیز کنند و ترجیحا در نزدیکی پناهگاه‌های امن باقی بمانند.

آمادگی ایالات متحده برای دفاع از اسرائیل

سابرینا سینگ، معاون سخنگوی پنتاگون در جریان نشست مطبوعاتی اعلام کرد در واکنش به تهدیدهای جمهوری اسلامی و شبه‌نظامیان مورد حمایت آن، آمریکا برای محافظت از نیروهای خود در منطقه و دفاع از اسرائیل، امکانات نظامی بیشتری را در خاورمیانه مستقر خواهد کرد.

به گفته سینگ، تعهد به افزایش امکانات نظامی در خاورمیانه پس از گفت‌وگوی پنج‌شنبه بایدن و نتانیاهو صورت می‌گیرد و وزیران دفاع آمریکا و اسرائیل نیز صبح جمعه موارد مطرح شده در تماس بایدن و نتانیاهو را پیگیری کردند.

سخنگوی پنتاگون با تاکید بر این‌که امکانات نظامی که آمریکا در خاورمیانه مستقر خواهد کرد صرفا جنبه دفاعی دارد و پیام بازدارندگی را منتقل می‌کند، گفت بهترین راه برای رسیدن به کاهش تنش‌ها در منطقه که آمریکا خواهان آن است، رسیدن به توافق آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌ها خواند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
گزارش روز با مجتبا پورمحسن
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها