وعده رییس‌جمهوری چین برای کمک به مردم غزه در نشست کشورهای عربی در پکن

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۱۰

شی جین‌پینگ، رییس‌جمهوری چین، در نشستی با حضور برخی از رهبران و دیپلمات‌های کشورهای عربی در پکن وعده داد کشورش کمک بیشتری به مردم نوار غزه کند. او خواستار سازماندهی یک کنفرانس صلح برای حل مناقشه غزه شد.

شی روز پنج‌شنبه ۱۰ خرداد در این نشست گفت: «جنگ نباید در این سرزمین تا ابد ادامه یابد. عدالت نباید برای همیشه غایب باشد.»

او با یادآوری نیاز به «راه‌حل دو دولتی» تاکید کرد پکن «قاطعانه از ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی» و «عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل» حمایت می‌کند.

جنگ کنونی غزه که پس از حمله بی‌سابقه حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر آغاز شد، تاکنون ده‌ها هزار کشته بر جای گذاشته و همچنان ادامه دارد.

در اردیبهشت‌ ماه، اکثریت کشورهای عضو مجمع عمومی سازمان ملل متحد به پیش‌نویس قطعنامه عضویت کامل فلسطین در این مجمع رای مثبت دادند.

چند روز پیش از تصویب این قطعنامه، وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، ضمن درخواست آتش‌بس فوری در جنگ غزه، اعلام کرد پکن از عضویت کامل کشور فلسطین در سازمان ملل حمایت می‌کند.

رییس‌جمهوری چین در نشست روز پنج‌شنبه پکن خواستار سازماندهی «کنفرانس صلح بین‌المللی گسترده» با حداکثر شرکت‌کنندگان از سراسر جهان درباره بحران غزه شد.

عبدالفتاح السیسی، رییس‌جمهوری مصر نیز از جامعه جهانی خواست تا «از هر گونه تلاشی برای وادار کردن فلسطینیان به ترک سرزمین خود» جلوگیری کند.

او گفت راهی برای صلح و ثبات در منطقه بدون «رویکرد همه جانبه به آرمان فلسطین» وجود ندارد.

نشست کشورهای عربی در چین که در آن از جمله محمد بن زاید، رییس‌ امارات متحده عربی و قیس سعید، رییس‌جمهوری تونس شرکت کرده‌اند، با هدف تقویت روابط دیپلماتیک و اقتصادی بین چین و کشورهای عربی برگزار شده اما جنگ در نوار غزه یکی از محورهای این نشست است.

در این نشست شی از «روابط عمیق» بین چین و کشورهای عربی سخن گفت و خواستار تقویت همکاری آن‌ها در زمینه انرژی شد.

پکن در حال حاضر مشتری اصلی کشورهای صادرکننده نفت منطقه خاورمیانه است.

چین روابط خوبی نیز با اسرائیل دارد اما در دهه‌های گذشته از فلسطین هم حمایت کرده است.

مصر، قطر و ایالات متحده ماه‌هاست با هدف دست‌یابی به یک آتش‌بس پایدار در غزه، همراه با آزادی گروگان‌های ربوده‌شده به وسیله حماس، با حماس و اسرائیل مذاکره می‌کنند اما هنوز این مذاکرات نتیجه‌بخش نبوده است.

رییس‌جمهوری چین روز پنج‌شنبه گفت: «دوستی چین، مردم چین و کشورهای عربی به مبادلات دوستانه در مسیر جاده ابریشم باستانی برمی‌گردد.»

شی ۱۰ سال پیش یک پروژه زیرساختی گسترده جهانی به نام «جاده‌های ابریشم جدید» را راه‌اندازی کرد که به گفته رسانه‌های دولتی چین تاکنون ۲۱ کشور عربی در آن مشارکت کرده‌اند.

چین در سال‌های اخیر در توافق برقراری دوباره روابط دیپلماتیک میان جمهوری اسلامی و عربستان سعودی نقش داشته است.

یک منبع دیپلماتیک نزدیک به مذاکرات امارات و چین به ایران‌اینترنشنال گفته است پکن تصمیم گرفته در این نشست از ادعای مالکیت امارات بر جزایر ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک حمایت نکند.

در ازای این اقدام، جمهوری اسلامی وعده داده در مسیر پروژه «دالان حمل و نقل بین‌المللی شمال-جنوب» موسوم به INSTC، اختلال ایجاد کند تا توسعه آن با سرعت کمتری انجام گیرد.

دالان حمل و نقل بین‌المللی شمال-جنوب یک طرح راهبردی روسی-هندی-ایرانی است که می‌کوشد دریای خزر را به خلیج فارس و اقیانوس هند متصل کند.

این پروژه در سال ۲۰۰۰ با توافق مسکو، تهران و دهلی‌نو در سن‌پترزبورگ راه‌اندازی شد و در ادامه ۱۱ کشور دیگر از جمله آذربایجان، ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکیه، عمان، اوکراین و بلاروس به آن پیوستند.

بلغارستان نیز به عنوان عضو ناظر در این پروژه حضور دارد.

دالان حمل و نقل بین‌المللی شمال-جنوب رقیبی برای «ابتکار کمربند و جاده» چین به شمار می‌رود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گزارش روز با مجتبا پورمحسن
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها