تاثیر سرنوشت‌ساز جنگ در غزه بر نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا

پنجشنبه ۱۴۰۲/۰۹/۲۳

انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا بزرگ‌ترین و اثرگذارترین رویداد سیاسی سال آینده است که زیر سایه جنگ اسرائیل و حماس قرار می‌گیرد. با تقویت احتمال رقابت دوباره جو بایدن و دونالد ترامپ، آمریکا و دیگر نقاط جهان می‌توانند وارد دوره‌ پرمخاطره‌تری از زمان آغازِ آخرین جنگ در خاورمیانه شوند.

افزایش آشفتگی در منطقه، چشم‌انداز اقتصاد گسترده‌تر جهانی را مختل کرده و می‌تواند شانس بایدن را برای پیروزی در انتخابات کم‌رنگ کند.

نشریه تایم درباره بازتاب حمایت دولت آمریکا بر ادامه جنگ در غزه نوشت که آمریکا پس از وتوی قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد مبنی بر آتش‌بس فوری بشر‌دوستانه در جنگ اسرائیل و حماس، با انتقاد از سوی تشکیلات خودگردان فلسطین و دیگر رهبران و سازمان‌های جهانی روبه‌رو شده است.

ایالات متحده قطعنامه‌ای را وتو کرد که از سوی امارات متحده عربی ارائه و خواستار آتش‌بس شده بود و مورد حمایت بیش از ۹۰ کشور عضو این سازمان بود.

بنا بر آمار وزارت بهداشت حماس، پس از حمله هفتم اکتبر (۱۵ مهر) که منجر به کشته شدن هزار و ۲۰۰ نفر و به اسارت گرفته شدن حدود ۲۴۰ گروگان شد، تاکنون ۱۷ هزار نفر در جریان جنگ اسرائیل برای از بین بردن گروه شبه‌نظامی حماس در غزه کشته شده‌اند.

شورای امنیت در روزهای گذشته و پس از اقدام نادر آنتونیو گوترش، دبیر‌کل سازمان ملل در استناد به ماده ۹۹، برای رای‌گیری در مورد وخامت اوضاع انسانی در غزه جلسه اضطراری برگزار کرد.

انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا

انتخابات ریاست‌جمهوری پیش‌روی آمریکا نه تنها برای این کشور بلکه برای جهان اهمیت دارد. در این انتخابات احتمالا شاهد رقابت مجدد جو بایدن و دونالد ترامپ خواهیم بود. رقابتی که نتیجه آن به طرز خطرناکی نامشخص است.

در ماه‌های اخیر، نظرسنجی‌ها در ایالت‌های کلیدی آمریکا نشان‌دهنده برتری دونالد ترامپ است.

بدون شک چشم‌انداز اقتصادی ۲۰۲۴ بر نتیجه این انتخابات تاثیرگذار خواهد بود. چشم‌اندازی که به نوبه خود تا حدی به چگونگی تحول جنگ در خاورمیانه بستگی دارد.

جوزف ای. استیگلتز، برنده جایزه نوبل اقتصاد و استاد دانشگاه کلمبیا در پروجکت سندیکت لوگو (Project Syndicate Logo) نوشت: «بهترین پیش‌بینی و بدترین کابوس من این است که اسرائیل به نادیده گرفتن درخواست‌‌های بین‌المللی برای قبول آتش‌‌بس در غزه ادامه دهد؛ جایی که دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفر فلسطینی دهه‌ها در فقر بوده‌اند.»

او در ادامه گفت آن‌چه در اواخر دهه ۱۹۹۰ به عنوان اقتصاددان ارشد بانک جهانی در غزه دیده است به اندازه کافی دل‌خراش بوده است. شرایطی که ۱۶ سال پیش و در پی تسلط حماس بر این منطقه، با تشدید محاصره از سوی اسرائیل و مصر وخیم‌تر شد.

افزایش قیمت نفت و کاهش احتمال پیروزی بایدن در انتخابات

به گفته استیگلتز صرف‌‌نظر از جنایاتی که حماس در هفتم اکتبر انجام داد، کشور‌های عربی بی‌‌رحمی‌هایی را که در غزه انجام می‌‌شود تحمل نخواهند کرد. بر همین اساس دشوار است بتوان از تکرار یک تحریم نفتی دیگر مانند آن‌چه اعضای عرب اوپک در سال ۱۹۷۳ علیه کشورهایی که در جنگ «یوم کیپور» در کنار اسرائیل بودند، جلوگیری کرد.

این اقدام تلافی‌جویانه هزینه‌ای برای تولیدکنندگان نفت خاورمیانه به دنبال نخواهد داشت زیرا افزایش قیمت نفت کاهش عرضه را جبران می‌کند. جای تعجب نیست که بانک جهانی هشدار داده قیمت نفت ممکن است تا ۱۵۰ دلار در هر بشکه یا بالاتر، افزایش یابد.

در این سناریو، بایدن مقصر افزایش قیمت‌ها و متهم به سوءمدیریت در خاورمیانه خواهد شد.

با افزایش تورم، به سختی برای کسی اهمیتی خواهد داشت که این مناقشه «در واقع با توافق ابراهیم در دولت ترامپ و حرکت اسرائیل به سوی راه‌حل تک-دولتی بود که شعله‌ور شد». بنابراین چه منطقی باشد چه نه، به احتمال زیاد آشفتگی‌ها در منطقه به نفع ترامپ تمام خواهد شد.

استیگلتز در ادامه نوشت: «از سوی دیگر رای‌‌دهندگانی که به شدت دو قطبی ‌شده و زیر کوهی از اطلاعات نادرست قرار دارند، می‌‌توانند بار دیگر راه را برای دروغگوی بی‌کفایتی برای از بین بردن نهادهای دموکراتیک آمریکا باز کنند که به رهبران مستبدی مانند ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه و ویکتور اوربان، نخست‌‌وزیر مجارستان دل‌بستگی دارد.»

رای‌دهندگان عرب-آمریکایی

سی‌بی‌اس نیوز در گزارشی سراغ چند عرب-‌آمریکایی رفته است تا نظر آنان را درباره انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در آمریکا جویا شود. آدام ابوصلاح یکی از افرادی است که چهار سال پیش مبارزاتی انتخاباتی به نفع بایدن راه انداخت و از همسایگان خود در دیربورن میشیگان خواست علیه ترامپ و به بایدن رای دهند.

اما امروز نگرانی‌های این جوان ۲۳ ساله در مورد تصمیمات بایدن، زنگ خطر را برای دموکرات‌ها به صدا درآورده است.

ابوصلاح به سی‌بی‌اس نیوز گفت در حالی‌که دولت بایدن همچنان از حملات مرگ‌بار اسرائیل به غزه حمایت می‌کند، او و جامعه‌اش دیگر نمی‌توانند از انتخاب مجدد او برای ر‌ییس‌جمهوری حمایت کنند.

ابوصالح گفت: «اگر دو ماه پیش از من می‌پرسیدید آیا به جو بایدن رای خواهم داد، با اطمینان جواب مثبت می‌دادم.»

او ادامه داد: «همان‌طور که آن‌ها در حال حاضر در برابر بی‌عدالتی‌ها در غزه سکوت می‌کنند، ما نیز در نوامبر ۲۰۲۴ سکوت خواهیم کرد.»

عبدالله حمود، اولین شهردار عرب-آمریکایی دیربورن اعتقاد دارد که برای بسیاری در این منطقه، جنگ اسرائیل و حماس «عمیقا شخصی» است.

او به سی‌بی‌اس نیوز گفت: «برخی از ساکنان، تمام خانواده خود را در این جنگ از دست داده‌اند.»

میشیگان کلید پیروزی بایدن

ایالت میشیگان، کلید پیروزی بایدن در سال ۲۰۲۴ است. در سال ۲۰۲۰، بایدن در این ایالت ترامپ را با حدود ۱۵۴ هزار رای شکست داد چرا که ۱۴۶ هزار مسلمان آمریکایی این ایالت به بایدن رای دادند.

در دور قبل، نزدیک به ۷۰ درصد از جامعه مسلمان آمریکا در سراسر کشور در انتخابات ریاست‌جمهوری شرکت کردند. آرایی که در پیروزی بایدن تاثیر به‌سزایی داشت.

نظرسنجی سی‌‌بی‌اس نیوز که روز یک‌شنبه منتشر شد، نشان می‌‌دهد ۳۸ درصد از دموکرات‌ها معتقدند رییس‌‌جمهوری «بیش از حد» از اسرائیل حمایت می‌کند، در حالی‌که این رقم در ماه اکتبر سال جاری ۲۸ درصد بود.

سی‌بی‌اس نیوز در ادامه تاکید کرد برخی از رای‌دهندگان عرب-آمریکایی در منطقه هنوز از بایدن حمایت می‌کنند.

احمد بومراد، رییس اجرایی خدمات تسهیلات یکپارچه، با ناامیدی جامعه خود از دولت بایدن همدردی کرد اما به انتقاد شدید از دولت نپرداخت.

بومراد گفت: «آیا دولت می‌تواند کارهای بیشتری انجام دهد؟ قطعا. اما اگر منصف باشیم، دولت بایدن دستاوردهای عملی برای جامعه ما داشته است.»

بومراد به لغو فرمان اجرایی ۱۳۷۶۹ مبنی بر ممنوعیت ورود مسلمانان به آمریکا در سال ۲۰۱۷ به وسیله بایدن، انتصاب تعداد بی‌سابقه‌ای آمریکایی مسلمان از جمله قضات دادگاه فدرال و کمک به حل و فصل مناقشه طولانی‌مدت مرز دریایی اسرائیل در لبنان در روزهای اولیه ریاست‌جمهوری بایدن اشاره کرد.

بومراد با وجود چالش‌هایی که ممکن است با آن روبه‌رو شود، قصد دارد در سال ۲۰۲۴ به نفع بایدن رای دهد.

سی‌بی‌اس نیوز نوشت بیشتر رای‌دهندگان جوان‌تر هم‌فکر ابوصالح هستند و نسبت به رییس‌جمهور بایدن کمتر بخشندگی به خرج می‌دهند.

در پردیس دانشگاه ایالتی میشیگان، جایی که دانشجویان در اواخر ماه نوامبر برای درخواست آتش‌‌بس تجمع کرده بودند، چندین معترض تابلوهایی را در دست داشتند که روی آن‌ها نوشته شده بود «نه به آتش‌‌بس، نه به رای». در حالی که برخی دیگر خطاب به بایدن گفتند: «اقدامات اقلیمی را تامین مالی کن، نه نسل‌کشی را!»

استیگلتز گفت قبل از جنگ غزه، انتظار داشت شرایط در آمریکا به بدی سایر کشورها نباشد اما در حال حاضر با افزایش شانس بازگشت ترامپ به کاخ سفید، ممکن است جهان وارد خطرناک‌ترین دوره خود از دهه ۱۹۳۰ تاکنون شود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
شاهد تاریخ - فصل سوم
خبرها
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها